Hoe moet de consument de ingrediëntenlijst lezen?

Het belangrijkste doel van de verpakking is het overhalen van de consument om het product te kopen en daarom staat de verpakking vol met marketingteksten. Voor de consument is het heel moeilijk om deze teksten op waarheid te controleren. Maar er bestaat een manier om de verpakking op waarheid te controleren en dat is de ingrediëntenlijst.

De ingrediëntenlijst is naast de tabel voedingswaarde per 100 gram de plek waar de fabrikant aan de Warenwet moet voldoen. Anders gezegd, in de ingrediëntenlijst heeft de Warenwet het laatste woord!
De Warenwet bepaalt dat de ingrediëntenlijst altijd begint met het ingrediënt dat het meeste aandeel in het product levert. Zo begint de ingrediëntlijst van elke frisdrank altijd met water want water levert het grootste aandeel in frisdrank.

Wat in de ingrediëntenlijst staan, worden tijdens de productie kunstmatig, (uit een zak) aan het product toegevoegd. Dus wanneer op een pak sap vitamine C (ook wel ascorbinezuur of E300 genoemd) in de ingrediëntenlijst staat, wil zeggen dat vitamine C niet afkomstig is van het gebruikte sap maar kunstmatig is toegevoegd. Wanneer vitamine C kunstmatig (dus uit een zak omdat het goedkoper is dan uit groente en fruit) aan een sap wordt toegevoegd, zijn de woorden "rozenbottel bevat van nature heel veel vitamine C" of "acerola is een superfruit" op de verpakking misleidend!

Wanneer de fabrikant claimt dat een bepaald ingrediënt in het product zit, moet hij van de wet het percentage van het desbetreffende ingrediënt in de ingrediëntenlijst vermelden. Zo claimt de fabrikant dat in Roosvicee 50% puur fruit/50% zuiver water dat water in het product zit en daarom moet hij van de wet het waterpercentage in de ingrediëntenlijst vermelden. De claim dat een bepaald ingrediënt in het product zit, kan de consument vaak herkenen aan de naam van het product of de foto op de verpakking.