Linolzuur via voeding verlaagt coronaire hartziekten


Onderzoeksvraag:
Verlaagt het eten van linolzuur de kans op het krijgen van coronaire hartziekten?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 2 geneste patiënt-controle studies en 2 cohort studies. De gemiddelde leeftijd varieerde tussen 50 en 60 jaar en de gemiddelde follow-up duur was 5-34 jaar.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat elke verhoging van het linolzuurgehalte met 5% de kans op het krijgen van coronaire hartziekten significant met 9% [RR = 0.91, 95% BI = 0.84-0.98] verlaagde.

De onderzoekers vonden geen significant verband tussen de plasma cholesterylestergehaltes van n-3 PUFA en het risico van het krijgen van coronaire hartziekten. Niet-significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van linolzuur de kans op het krijgen van coronaire hartziekten verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
N-6 and N-3 Fatty Acid Cholesteryl Esters in Relation to Fatal CHD in a Dutch Adult Population: A Nested Case-Control Study and Meta-Analysis by de Goede J, Verschuren WMM, [...], Geleijnse JM.

Link:
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0059408

Extra informatie van El Mondo:
De EFSA acht dat 10 gram linolzuur per dag nodig is om het cholesterolgehalte niet te laten stijgen. Een hoog cholesterolgehalte verhoogt namelijk de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Echter, wij krijgen via de dagelijkse voeding meer linolzuur (>10 gram per dag) binnen dan het lichaam nodig heeft. Dat komt omdat het goedkoper is om linolzuur aan levensmiddelen toe te voegen dan alfa-linoleenzuur. Dus een linolzuur-tekort komt niet voor.
Welke producten veel linolzuur bevatten, kunt u hier opzoeken.

Lees hier meer over linolzuur.