Wat voor “soorten” Warenwet zijn er?

De Warenwet bestaat uit verschillende warenwetbesluiten. Deze zijn onder andere:

  • Warenwetbesluit producten voor bijzondere voeding, zoals dieet- en medische voeding
  • Warenwetbesluit voor zuigelingenvoeding
  • Warenwetbesluit doorstraalde waren
  • Warenwetbesluit voor “gewone” voeding, zoals brood, vruchtensap en zuivel
  • Warenwetbesluit voor voedingssupplementen

Medische voeding en babyvoeding kennen de strengste wetgeving. Zo is de hoeveelheid vitamines, mineralen en andere stoffen, zoals EPA, DHA, FOS, GOS en nucleotiden op de verpakking van babyvoeding wettelijk vastgelegd in de richtlijn 2006/141/EG. Verder is bij de wet verboden om niet goedgekeurde claims van de EFSA op de verpakking van zuigelingenvoeding tot 6 maanden te zetten. De EFSA heeft momenteel alle FOS-, GOS-, nucleotiden-, arachidonzuur- en PUFA’s-claims afgekeurd.
FOS- en GOS-claims zijn op de verpakking te herkennen als, verhoogt de weerstand, verhoogt het immuunsysteem van de baby van binnenuit, immunofortis en nutradefense.
Het is ook wettelijk vastgelegd dat borstvoeding (tot 6 maanden) gezonder is dan voeding uit de fles. Met anderen woorden, fabrikanten die in reclame suggereren dat flesvoeding beter is dan borstvoeding riskeert een geldboete van de NVWA.

Voor de productie van gewone voeding, zoals brood en sappen gelden ook specifieke warenwetbesluiten. Zo bestaat er een warenwetbesluit voor brood en een warenbesluit voor vruchtensappen.
Zo is het suikergehalte (uitgedrukt in Brix) vastgelegd in het warenwetbesluit voor vruchtensappen. Van de wet moet bijvoorbeeld sinaasappelsap 11.2 Brix hebben, wat neerkomt op 11 gram koolhydraten per 100 ml. Dat is ook de reden waarom de consument op de verpakking van een (gewone) sinaasappelsap vaak 11 gram koolhydraten per 100 ml tegenkomt. In de wet staat ook dat de fabrikant over vruchtensappen (net als over sigaretten) accijns moet betalen. Om de accijns niet hoeven te betalen, voegt de fabrikant melkpermeaat aan sappen toe. Door de melkpermeaat toe te voegen valt de sap niet meer onder het warenwetbesluit voor vruchtensap maar onder het warenbesluit zuivel. Onder het warenwetbesluit zuivel hoeft de fabrikant geen accijns te  betalen.
Vanaf maart 2012 moet het warenwetbesluit voor vruchtensappen van het Europese Parlement aangepast worden. In het “oude” warenwetbesluit zitten nog teveel misleidingen. In het “nieuwe” warenwetbesluit moet op de verpakking appel- en aardbeiensap staan (in plaats van het huidige aardbeiensap) wanneer een sap voor 20% uit aardbeiensap en voor 80% uit appelsap bestaat.

In de warenwetbesluiten valt ook te lezen wat de wettelijke eisen zijn van een productnaam. Zo moet roomboter van de wet minimaal 82% vet bevatten. Vandaar deze tekst op de verpakking.


Voedingssuplementen en sportvoeding zijn het slechtst bij de wet geregeld. Hoe slechter de wetgeving, des vaker de consument misleid wordt. Zo bestaat er geen warenwetbesluit voor sportvoeding. Vandaar dat veel klachten over sportvoeding zijn.