Welke claims zijn niet meer toegestaan?

Op de verpakking van een levensmiddel staan vaak claims op. Door de claim op de verpakking te zetten onderscheidt de fabrikant namelijk van zijn concurrent en dat heeft positief effect op de verkoop. Daarom doet de fabrikant alles aan om de claim op de verpakking te krijgen. Om de consument niet te misleiden, wordt elke claim daarom wettelijk vastgelegd.
Maar wanneer de fabrikant niet voldoet aan de wettelijke eis om een claim op de verpakking te mogen zetten, kan hij de tekst nog altijd zo schrijven dat het wettelijk toegestaan is. Een voorbeeld is de claim “40% minder verzadigd vet” op de verpakking van een mars-reep. De nieuwe mars-reep (met de claim) bevat 4.8 gram verzadigd vet en de oude 5.9 gram. Van 5.9 naar 4.8 is een vermindering van 19% verzadigd vet. Maar 19% vermindering is lager dan de wettelijke eis van 30% of hoger. Om toch te voldoen aan de wettelijke eis van minimaal 30% staat daarom achter de claim “40% minder verzadigd vet” een sterretje.

Sinds februari 2012 is de claim “15% minder vet of zout of suiker, enz.” op de verpakking van levensmiddelen niet meer toegestaan door het Europese Parlement.

Sinds januari 2011 is de claim “zonder kunstmatige aroma’s” niet meer toegestaan omdat de woorden “kunstmatige aroma’s” niet meer voor de wet bestaat.

Zuivelproducten met probiotische bacteriestammen mogen vanaf december 2012 niet langer een gezondheidseffect claimen. De EFSA heeft namelijk alle claims van probiotica afgewezen. Vanaf december 2012 is het bij de wet verboden niet-goedgekeurde claims van de EFSA op de verpakking van levensmiddelen en voedingssupplementen te zetten.