2000 mg vitamine B3 supplement verlaagt hart- en vaatziekten

 

Onderzoeksvraag:
Endotheeldysfunctie is een onafhankelijke voorspeller van atherosclerotische hart- en vaatziekten. Niacine (vitamine B3) beschikt over de HDL cholesterol verhogende, anti-oxidatieve en anti-inflammatoire eigenschappen, welke bijdragen aan de verbetering van de functie van het endotheel. Echter, er bestaat nog steeds heel wat controverse over de effecten van niacine op de endotheel afhankelijke flow-gemedieerde vaatverwijding als een betrouwbare surrogaat van de functie van het endotheel. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verbetert het slikken van niacine de endotheel afhankelijke flow-gemedieerde vaatverwijding (vaatwandfunctie)?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 7 RCT’s met in totaal 441 deelnemers, waarvan 213 mensen in de controle groep.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat een niacine therapie de endotheel afhankelijke flow-gemedieerde vaatverwijding significant verbeterde [WMD = 1.98%, 95% BI = 0.91%-3.05%, p = 0.0003]. Dit effect was robuust in de gevoeligheidsanalyse en groter wanneer de suppletie minimaal 2000 mg niacine per dag bedroeg.

De onderzoekers vonden in de meta-regressie geen veranderingen in het plasma HDL en LDL cholesterol- of triglyceridengehalte en er was geen significant effect van een niacine therapie op de nitroglycerine-gemedieerde dilatatie.

De onderzoekers concludeerden dat het slikken van niacine (vitamine B3) de vaatwandfunctie verbeterde.

Oorspronkelijke titel:
Effect of niacin on endothelial function: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials by Sahebkar A.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24391126

Extra informatie van El Mondo:
Een verbeterde vaatwandfunctie verlaagt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Lees hier meer over vitamine B3 en hart- en vaatziekten.