Kruisbloemige groenten verlagen longkanker

 

Onderzoeksvraag:
Verlaagt het eten van kruisbloemige groenten de kans op het krijgen van longkanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 30 studies. 6 cohort en 12 patiënt-controle studies met 8227 mensen met longkanker, onderzochten de relatie tussen longkanker en de totale hoeveelheid kruisbloemige groenten terwijl 1 cohort en 11 patiënt-controle studies de relatie tussen longkanker en specifieke kruisbloemige groente onderzochten.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden in patiënt-controle studies dat het eten van veel kruisbloemige groenten (in zijn totaliteit) vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van longkanker significant met 22% [95% BI = 0.70-0.88, geen heterogeniteit tussen de studies] verlaagde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden in cohort studies dat het eten van veel kruisbloemige groenten (minimaal 8 keer per maand) vergeleken met weinig (maximaal 9 keer per maand), de kans op het krijgen van longkanker niet-significant met 17% [95% BI = 0.62-1.08, er was heterogeniteit tussen de studies] verlaagde. Niet-significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat mensen met  GSTM1 en GSTT1-nulgenotypen die veel kruisbloemige groenten aten, liepen significant 59% [95% BI = 0.26-0.65, p voor interactie was 0.01] minder kans op het krijgen van longkanker.

De onderzoekers vonden in patiënt-controle studies dat het eten van veel broccoli vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van longkanker significant met 47% [95% BI = 0.34-0.83, er was geen heterogeniteit tussen de studies] verlaagde.

De onderzoekers vonden in patiënt-controle studies dat het eten van veel kool vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van longkanker significant met 30% [95% BI = 0.54-0.91, er was heterogeniteit tussen de studies] verlaagde.

De onderzoekers vonden in 8 patiënt-controle studies dat elke verhoging met 1 portie kruisbloemige groenten (zo’n 75 gram) de kans op het krijgen van longkanker significant met 26% [95% BI = 0.73-0.75] verlaagde.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van veel kruisbloemige groenten, met name broccoli de kans op het krijgen van longkanker, met name in mensen met  GSTM1 en GSTT1-nulgenotypen verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Cruciferous Vegetable Consumption and Lung Cancer Risk: A Systematic Review by Lam TK, Gallicchio L, […], Alberg AJ.

Link:
http://cebp.aacrjournals.org/content/18/1/184.full.pdf+html

Extra informatie van El Mondo:
De kankerremmende werking van kruisbloemige groenten, zoals broccoli, verschillende koolsoorten en  spruitjes wordt toegeschreven aan isothiocyanaat.