Wat hoeft niet op de verpakking vermeld te worden?

De fabrikant hoeft van de Warenwet de E-nummers die in de gebruikte ingrediënten zitten niet op de verpakking van het uiteindelijke product te vermelden. Voorbeeld: de fabrikant gebruikt voor de productie van zijn soep melkwei dan hoeft hij de E-nummers van melkwei niet op de verpakking van zijn soep te vermelden.
Verder hoeft de fabrikant niet van de wet een E-nummer als nummer op de verpakking te vermelden. Dus E300 is
vitamine C op de verpakking.

De fabrikant hoeft niet van de Warenwet te vermelden welke vitamine- of mineraalsoort hij toegevoegd heeft. Voor de consument komt elke vitamine en elk mineraal slechts in 1 soort of variant voor maar voor de Warenwet is dat niet het geval. De Warenwet kent voor elke vitamine en elk mineraal verschillende varianten. Deze varianten kunnen
worden ingedeeld in het lichaam goed opneembare en slecht opneembare varianten.
Het is een feit dat het technologisch niet mogelijk is om goed opneembare varianten aan levensmiddelen toe te voegen. Wel aan voedingssuplementen.
Uit voedingskundig oogpunt is het daarom beter om extra vitamines en mineralen niet uit verrijkte levensmiddelen (levensmiddelen met toegevoegde vitamines en mineralen) te halen maar uit voedingssupplementen!

Het is niet wettelijk verplicht om op de verpakking te vermelden waar en door wie het product gemaakt wordt. Het is alleen wettelijk verplicht om op de verpakking te vermelden wie het product op de markt brengt. Maar diegene die het product op de markt brengt, hoeft niet diegene te zijn die het product ook zelf maakt. In de praktijk betekent dat de consument vaak niet voor de kwaliteit betaalt maar voor het merk, zeker wanneer het om huismerken gaat.

Wanneer de hoeveelheid van een bepaald ingrediënt of verontreiniging (zoals GMO) onder de wettelijke minimale hoeveelheid ligt, hoeft de fabrikant van de wet niet op de verpakking te zetten.

De fabrikant hoeft van de wet het conserveringstechniek van het gebruikte ingrediënt niet op de verpakking van het eindproduct te zetten. Stel de fabrikant voegt aan zijn blik soep specerijen toe, welke behandeld zijn met radioactieve straling. Dan hoeft hij op de verpakking van zijn blik soep niet te vermelden dat het product doorstraalde specerijen bevat. Hij mag van de wet gewoon specerijen op de verpakking zetten. Specerijen zitten vaak vol met microorganismen en de enige manier om de specerijen lang houdbaar te maken, is door ze met radioactieve straling te behandelen.

Het is niet wettelijk verplicht de zuurgraad van een product op de verpakking te zetten. De zuurgraad is nodig om te zien of een product tandvriendelijk is of niet. Tandonvriendelijke producten zijn frisdranken en sappen omdat ze een zuurgraad van rond 3.5 hebben.

Het is niet wettelijk verplicht in de ingrediëntenlijst te vermelden dat het product kunstmatig verkregen vitamines bevat. Alle vitamines maar ook carotenoïden, zoals bèta-caroteen en lycopeen die aan levensmiddelen en voedingssupplementen worden toegevoegd, worden kunstmatig verkregen. Het is nu eenmaal goedkoper om vitamines en carotenoïden kunstmatig te produceren dan ze uit natuurlijke producten te halen. Zo is kunstmatige beta-caroteen vele malen goedkoper dan beta-caroteen, gewonnen uit wortelen.